tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Affärsfokus på Lundsberg

Av Helena LEstrade 2013-11-13
Det är alltid lättare att lära sig när man har kul under tiden, säger Bernt Marcus Ivarsson på Lundsbergs skola
För Bernt Marcus Ivarsson var varken valet av gymnasium eller utbildningens inriktning särskilt svårt. Lundsbergs internatskola verkade mest spännande bland de alternativ som föräldrarna lade fram och att det skulle handla om ekonomi var självklart sedan länge. Bernt Marcus, som nu går andra året på ekonomiprogrammet, och samtidigt driver sitt UF-företag ”Le Petit Macaron”, har inte ångrat sig en sekund.

– Nej, det här passar mig perfekt, jag hade stora förväntningar men det har till och med varit ännu bättre, berättar Bernt Marcus, som samtidigt är medveten om att valet inte är lika lätt för alla niondeklassare som står inför att göra sina gymnasieval.

Det som tilltalade Bernt Marcus allra mest med Lundsberg var det affärsfokus som genomsyrar skolans utbildningar. Här är entreprenörskap en obligatorisk del av undervisningen oavsett vilken utbildning man går. På ekonomiprogrammet är det dessutom obligatoriskt att driva ett UF-företag. UF står för ung företagsamhet och är ett sätt för gymnasieeleverna att tidigt få pröva på att starta och driva ett företag för att sedan, om viljan finns, omvandla det till ett riktigt aktiebolag efter utbildningen.

Franska småkakor

– Ja, och det är väldigt inspirerande. Jag driver ”Le Petit Macaron” vilket innebär att bageriet Nya Vetekransen i Kristinehamn tillverkar macarons, dvs. de små franska kakorna från 1600-talet med smörkrämsfyllning, som jag tagit fram färger och olika smaker till. Sedan säljer jag dessa på olika mässor och event samt på skolan förstås. Min tanke är absolut att fortsätta driva det här efter utbildningen och inom kort kommer kakorna att säljas på nätet via en webbutik, förklarar Bernt Marcus entusiastiskt.

Varje klassrum har till exempel en så kallad Smart Board, dvs. en interaktiv skrivtavla med datorns alla möjligheter. Det bästa med den är att allt som skrivs på den under lektionerna registrerats i vår gemensamma server vilket gör att vi elever när som helst kan gå in och nå informationen från våra datorer

På Lundsbergs skola ligger man också långt framme vad gäller den senaste tekniken för pedagogiska hjälpmedel i klassrummen.

– Det stämmer. Varje klassrum har till exempel en så kallad Smart Board, dvs. en interaktiv skrivtavla med datorns alla möjligheter. Det bästa med den är att allt som skrivs på den under lektionerna registrerats i vår gemensamma server vilket gör att vi elever när som helst kan gå in och nå informationen från våra datorer, berättar Bernt Marcus.

”Känn efter vad du själv vill”

En stor del av fritiden går förstås åt till att driva UF-företaget men Bernt Marcus tycker också mycket om att till exempel fotografera när tid finns. Han trivs överhuvudtaget som fisken i vattnet med Lundsbergs studiemiljö, vänner och lärare, och rådet till den som ska söka till gymnasiet är just att verkligen försöka känna efter vad man själv vill.

– Jag är medveten om att alla inte har lika klart för sig vad de vill i den åldern som jag själv hade. Men jag tror ändå du måste försöka att verkligen tänka efter vad som är mest intressant för just dig, istället för att lyssna alltför mycket på vad klasskamraterna tänker göra. Det tjänar man mycket på för väljer man rätt så blir studierna heller inte så betungande. Det är alltid lättare att lära sig när man har kul under tiden, avslutar Bernt Marcus Ivarsson.

 

lundsbergsskola.se

0550 74 05 00

Warning: Unknown: open(/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp/sess_t1gtg18agtv21ug433pq3g9br5, O_RDWR) failed: File too large (27) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp) in Unknown on line 0