tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Arbete tusen meter under marken

Av Lars Lindh 2014-03-05
Johan Eliasson, Bergarbetare
På NVUs bergarbetarutbildning blir du Bergarbetare på bara 40 veckor. Att vara utbildad Bergarbetare ger dig möjligheten att få jobba i en spännande och unik miljö, där arbetet är varierat och intressant.

Teori blandat med praktik

Johan Eliasson är 41 år gammal och läser till bergarbetare  på NVU. Han kände att det var dags att sadla om och är nu inne på sin sista termin. Utbildningen är under ett års tid, där teori blandas med praktik. Praktiken kör i gång nästan på en gång vilket Johan uppskattar.

- Väldigt roligt, jag gjorde min praktik på Garpenbergs gruva, men vi har en hel del ställen att välja mellan. Jag fick prova på det mesta, vilket var bra för då fick jag se vad jag tyckte var roligt plus att jag fick visa vad jag går för. Det var dessutom väldigt kul att få se hur det går till att bryta exempelvis zink och silver.

NVU har elever från hela Sverige och Bergarbetarutbildningen är ett samarbete med Hedemora kommun. Unikt är att skolan har en av få simulatorer i världen. Simulatorn ger en illusion av att du sitter i en riktig maskin, och på så sätt får du chansen att lära dig redan ovan jord.

- Riktigt bra tycker jag att det är! Redan innan vi kommer ner under jord så kan vi testa på hur maskinerna fungerar. På så sätt har vi koll, plus att vi lär oss flera funktioner  innan vi går ner under jord vilket känns tryggt.

En spännande Arbetsmiljö

Att jobba under jorden är en unik och spännande arbetsmiljö där man åker ner så långt som 1200 meter under mark. Det är annorlunda från att jobba över mark, och i utbildningen så ingår bland annat truck- och sprängkort. Efter utbildningen kan du till exempel jobba med att driva tunnlar, bergvärmeborrning eller gruvarbete.

- Något som är väldigt positivt är att vi har nära till Boliden Garpenberg, det underlättar och gör att läget på skolan känns attraktivt för den här utbildningen.