tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Fotboll och studier i samma läroplan

Av Jörgen Norman 2014-09-05
Emil Nordback kombinerar fotbollen med studierna.
Parallellerna mellan Socialstyrelsens varningar i 2014 årsrapport om den ökade utbreddheten av psykisk ohälsa och de höga krav som ställs på gymnasieelever är inte svåra att se. Enligt undersökningar upplever mer än 50% av unga tjejer pressen som högre idag än vad de gjorde under 1990-talet. Inte minst bland de elever som idrottar på elitnivå och förväntas prestera på topp både på tävling och i skolbänken.

Ett vanligt koncept inom skolidrott är tävlingar och turneringar skolorna emellan. Inte helt ovanligt är det att rivalitet och prestige uppstår, vilket inte nödvändigtvis gynnar varken eleverna eller skolorna.

Det finns dock alternativ. På Celsiusskolan i Uppsala tävlar eleverna mellan varandra i skolan istället för att tävla med andra skolor.

Celsiusskolan har av Skolverket och Riksidrottsförbundet godkända Nationella Idrottsutbildningar för elitsatsande idrottsungdomar i 19 olika idrotter.

Celsiusskolan har under den senaste tioårsperioden byggts till och renoverats för att möta dagens krav på en god arbetsmiljö och för en undervisning med tillgång till skolbibliotek, IT-stöd, AV-teknik och specialutrustade undervisningssalar för olika ämnen såsom kemi, naturkunskap, fysik, musik, bild och filmkunskap med mera. Alla elever på de studieförberedande programmen disponerar en egen bärbar dator under sin studietid på Celsiusskolan.

Emil Nordback går andra året på Celsiusskolans elitprogram med inriktning fotboll. Emil är en charmig kille som älskar fotboll och mår bäst att vara aktiv. Han berättar att Celsius är skolan som är perfekt för honom. Han trivs otroligt bra med att kunna kombinera studier och hans favoritsyssla! Han berättar att han är målinriktad och en riktigt tävlingsmänniska.

- Varje år är det en klasskamp där man tävlar i olika sporter mellan klasserna för att se vem som är bäst. Förra året när jag gick i ettan så vann min klass, och vi var den första ettan någonsin att vinna! Det var kul! Celsiusskolan är för bra för att tävla med andra skolor så vi tävlar mellan varandra i skolan istället.

- Alla som brinner för sin sport och som verkligen vill bli något i den ska välja NIU. Sam-Media passar för dem som tycker om att skapa och utveckla sin vetskap för hur man marknadsför.

- Jag trivs otroligt bra på skolan. Lärarna har stor förståelse för oss, jag har lärt mig att planera och få en balans mellan skoluppgifter och fotbollen. Jag motiveras varje dag av att skolan ger mig möjligheten att träna på skoltid och få poäng för det!

Celsiusskolan har även fått pris för sitt skolbibliotek. Nationella skolbiblioteksgruppen motiverar priset med att skolans lärare och biblioteket har ett nära samarbete och att bibliotekarierna blivit navet i gymnasieskolans satsning på studiecoaching.