tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Automation en framtidsbransch

Av Arnold Lövhall 2014-03-06
Daniel Svensson, Automationsingenjör
Daniel Svensson, 22 år, jobbar idag med styrsystem på företaget Emerson Process Management. Utbildningen som tog honom dit var Automationsingenjör på Yrkeshögskolan i Karlstad.

- Innan jag började på utbildningen studerade jag till elinstallatör, men jag kände efter ett tag att jag inte ville hålla på med installation utan jag ville syssla med automation. Så jag sökte till Automationsingenjör på Yrkeshögskolan i Karlstad med en målsättning att jobba som instrumenttekniker. Därefter fick jag chansen att göra min praktik på Emerson och jobba med deras styrsystem vilket fick mig att genast vilja satsa på detta.


Framtidsbranschen för dig

Automation är en framtidsbransch av stor betydelse för konkurrenskraften och för de stora frågorna runt resursanvändning, energi och miljö. Utbildningen ligger i gränslandet mellan maskin-, el- och datateknik och är relativt branschoberoende.

- Utbildningen har varit kanon. Den fick mig till min nuvarande arbetsplats och jag stormtrivs. Det var en spännande utbildning där jag fick hålla på med ny teknik som jag tyckte var roligast. Mina lärare var också supertrevliga och duktiga.

På Yrkeshögskolan hittar du fina lokaler på Lamberget i Karlstad. Studenterna jobbar med ny teknik och kompetenta lärare vilket gör chansen att se, lära och utvecklas enormt stor.

- Det var den skola som låg bäst till och hade bäst utbud när det kom till automation. Jag gillade också hur man hade flätat in arbetslivet i ledningsgruppen på skolan. Det känns rätt att våra lärare som redan jobbar inom branschen har varit med och tagit fram kurser som de vet att studenterna kommer att ha nytta av.

Skapa kontakter för hos framtida arbetsgivare

Utbildningen pågår under två år med tre LIA-perioder, vilket gör att du har stora möjligheter att skapa kontakter med potentiella arbetsgivare.

- Jag gjorde mina praktikperioder på Stora Enso i Skoghall, Askalon på Hammarö och Emerson i Karlstad. På grund av praktiken fick jag mitt jobb.

Daniels framtidsplaner är att fortsätta med styrsystem och hos Emerson.

-Jag känner att det är ett arbete och en arbetsplats som både är spännande, utvecklande och kul och där jag har chansen att jobba mot industrin, träffa människor och framförallt automation. Jag vill utvecklas som systemingenjör och jag har definitivt hamnat rätt.