tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Bli en nyckelperson inom en het bransch

Av Maria Kalén 2014-03-05
Jonna Bergström, Drifttekniker Kraft & Värme
På Heta Utbildningar i Härnösand läser Jonna Bergström Drifttekniker Kraft & Värme, en mångsidig utbildning med mycket praktik. Hon har alltid haft ett intresse för energi och hållbar utveckling, men det var inte förrän hon hamnade på Heta Utbildningar som allt kändes rätt.

Jonna är en positiv tjej som ser ljust på sin utbildning, att läsa till Drifttekniker var inget självklart val, men efter första praktiken så var hon fast och mer säker än någonsin. I skolan är det alltid fullt upp, och utbildningen blandar teori med praktiskt arbete.

- Valet av utbildning började som en chansning, jag sa till mig själv att jag ger det en termin innan jag bestämmer mig, och sen var jag fast.


Praktiken - utbildningens höjdpunkt


Utbildningen Drifttekniker Kraft & Värme är på två år, med sammanlagt fyra LIA-perioder (praktiker), ett tillfälle per termin. Jonna tycker att praktikmöjligheterna har varit det bästa med utbildningen, och allt har varit väldigt roligt. Att varje termin få ett avbrott från studierna har dessutom i längden gett mer ork och energi.

- Jag gjorde min första praktik i Umeå, på Umeå Energi. Efter det hade jag turen att hamna på Korstaverket i Sundsvall där jag har gjort mina senaste praktiker och även haft sommarjobb.

Att få så många praktikmöjligheter är väldigt positiv, särskilt att få komma ut i arbetslivet redan under första terminen. Jonna tycker att utbildningen som drifttekniker Kraft & Värme har gett mycket mer än tiden då hon studerade på universitetet.

- Att faktiskt få komma ut i arbetslivet så pass mycket som vi får gör att man har en större chans att välja en utbildning som är rätt. Vi ser från start hur allt fungerar, och det ger helt andra möjligheter till jobb.

Drömmen efter utbildningen är att få jobb på ett kraftvärmeverk med stor vattenrening, då vattenkemi har visat sig vara oväntat roligt att jobba med.

- Jag vill att det ska vara ett stort ställe, då blir allt roligare. Saker tar längre tid och man blir inte uttråkad. Nu är jag inne på min sista termin och det ska bli kul att få komma ut i arbetslivet på riktigt!