tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Bred utbildning inom naturbruk

Av Karin Björk 2013-11-13
Djurskötsel är en viktig del av utbildningen
Järna Naturbruksgymnasium passar människor som tycker att det är kul att lära sig mer om naturen, förstå dess funktion, anpassningsförmåga och styrka.

Här erbjuds en profil där man får bred kunskap i skogsskötsel, trädgårdsarbete, lantbruksmaskiner och djurskötsel.

Finn Arvesten är elev på skolan och går i årskurs 3 på programmet ”Lantbruk – djur och växter”. Finn har trots sin unga ålder varit på många spännande platser i sitt liv. Han har bott halva sitt liv i Sydafrika där han tillsammans med sina föräldrar bodde på en farm. Att välja inriktning var inga problem för Finn då han visste att han ville arbeta med händerna och fördjupa sina kunskaper inom djur och natur.

JAg är glad över att ha lärt mig så mycket om branschen. Det är inte bara att ”så ett frö” som många verkar tro

Flera skolor har lantbruksinriktning

Att välja skola var dock en svårare uppgift då det fanns en hel del gymnasium som inriktade sig till lantbruk, men många av skolorna krävde att man till slut var tvungen att välja en specifik inriktning som till exempel, djurvård, skogsskötsel eller trädgård. När Järna Naturbruksgymnasium kunde erbjuda en bred utbildning under alla tre åren föll avgörandet.

– Det finns två starka minnen under mina gymnasieår. Dels så kommer jag ihåg vår fantastiska bussresa till Elmias lantbruksmässa. Vi umgicks och hade skoj på resan, berättar Finn, och fortsätter:

”Utgå ifrån dig själv”

– Min resa till Belgien är också ett spännande kapitel i mitt liv. Jag praktiserade nämligen på en gård bland hästar och hundar. Jag tillsammans med min arbetsgivare åkte till Tyskland och Frankrike och transporterade Bisonoxar som vi placerade på olika nationalparker för att öka populationen. Det var väldigt spännande!   
 
Finn tipsar andra elever som söker att utgå ifrån sig själv och försöka att komma fram till vad man är bra på och tycker är roligt. Han är glad att han har fått se verkligheten och lärt sig otroligt mycket om branschen.

– Det är inte bara att ”så ett frö” som många verkar tro, konstaterar Finn som helst av allt vill äga egen mark i framtiden och beskriver sig själv som   social, glad och lycklig.

 

Finn_arvesten2.jpg