tumblr hit tracking tool

Industri & teknik

Bygger produkter i molekylverkstan

Av Åsalie Hartmanis 2013-06-26
Många av filmvärldens vildaste fantasier är redan verklighet i laboratorierna och med hjälp av en 3D-printer går det att trycka allt från smycken till reservdelar till bilen.

Nanoteknik kan verka som rena Science fiction. Men det är inte fiktion, det är på riktigt, säger Åsalie Hartmanis VD för SwedNano Tech.

SwedNano Tech är en paraplyorganisation och intresseförening för företag i Sverige med någon form av förankring inom nanoteknik.

- Sverige behöver en aktör som arbetar för att öka förståelsen och kunskapen kring nanoteknik, säger Åsalie Hartmanis. Tanken är att SwedNano Tech både ska vara en mötesplats och en informationsbas som samlar den senaste forskningen på området.

Samarbete i branschen

Nanoteknik handlar om att bygga material från molekylnivå. Istället för att gräva upp mineraler ur marken kan vi med nanoteknikens hjälp skapa ämnen med just de egenskaper som vi vill ha. Lätta och hållbara material till bilkarosser, och det tryckkänsliga, självläkande skinn som brittiska forskare håller på att utveckla är några exempel. Kläder som inte kan bli smutsiga eller blöta är ett annat.

Åsalie Harmanis tvivlar inte på att nanotekniken snart kommer att betraktas som lika revolutionerande för utvecklingen som industrialiseringen och den mekaniska vävstolen.

- Detta är framtiden, säger hon. Redan om tio till femton använder man antagligen nanoteknik i de flesta delar av tillverkningsindustrin. Med dessa metoder kan man ju skapa material med precis de egenskaper som vi är ute efter.

Det är ingen tvekan om att nano är ett område som växer snabbt. 2008 hade Sverige 700 forskare inom nanoteknik. I år är den siffran uppe i 3000.

Profilerar Sverige inom nanotech

SwedNano Tech bildades i maj i fjol och en av föreningens uppgifter är att profilera Sverige i nanosammanhang. Vi är helt klart en aktör att räkna med när det gäller teknikutvecklingen och  och Sverige ska upp på nanoteknikens världskarta.

Nanotekniken innebär även en del risker och dessa behöver vi vara uppmärksamma på. När vi skapar nya ämnen vet vi inte alltid om dessa är skadliga eller påverkar oss och naturen på något sätt.

- Det går ju inte att bara titta i det periodiska systemet och se vad ämnet har för egenskaper, säger Åsalie Hartmanis. Därför måste det finnas ett stort säkerhetstänkande när man arbetar med nanopartiklar.

Det är dock ingen tvekan om att nanotekniken även kan bidra till att lösa många miljöproblem. En bil byggd av lätta, superstarka fibrer förbrukar väldigt mycket mindre energi än ett tungt plåtschabrak, exempelvis. Under utveckling är också ett nytt biologiskt algbatteri som ska hjälpa oss med att lagra energi och en ny typ av solceller som hämtat inspiration från fotosyntesen.

- Det sker jättemycket framstående forskning just nu, säger Åsalie Hartmanis. Nästa generation svenska storföretag hittar vi antagligen inom nanoteknikområdet.

Warning: Unknown: open(/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp/sess_u1ngfoia5g8gm0vro5c6tjrkt2, O_RDWR) failed: File too large (27) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp) in Unknown on line 0