tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Designa din framtid

Av Patrik Lark 2015-03-20
Ett stort intresse för visuell kommunikation och grafisk design, en akademisk utbildning inom medieteknik och ett driv för att vidareutveckla sina färdigheter tog Adler Fagerström till utbildningen Expo-, skylt- och storbildsproducent på Xenter Botkyrka.
 
 
-Utbildningen sträcker sig över tre ”arenor”; Skylt- och storbildsproduktion samt mässor och event.  Men det jag tyckte var avgörande var utbildningsformen. En yrkeshögskoleutbildning innebär ett nära samarbete med näringslivet. Ibland får man jobba mot riktiga kunder vilket gör att man oftast lägger sitt hjärta i det man gör, inte för att imponera på någon utan för att man vill vara stolt över det man producerar, säger Adler.

Arbetsmarknaden inom sektorn skyltar, storbild, butiksexponering, mässor och event växer och förändras. Tillkomsten av nya handelsplatser och butiksgallerior har lett till en kraftig ökning av ljusskyltar och bilder i stora format vilket ökar efterfrågan av kompetenser inom branschen.

- Jag skulle påstå att man ska vara en blandning av en administratör och en skapare.  Ha administrativa förmågor som handlar om att vara självständig, proaktiv, noggrann och organiserad. Men man ska också vara kreativ och ha en bra känsla för färg och form, säger Adler.

Under utbildningens gång får eleverna chansen att skapa kontakter inom branschen på olika sammanhang som mässor och events men även LIA-perioderna gör att man lättare kommer in i branschen.

- Jag gjorde min LIA hos Eurodesign och där fick jag rita in designförslag till kunderna och göra visualiseringar i 3D-program, Illustrator och Photoshop så att de lättare bildar en uppfattning om vad de får. I praktiken betyder detta att jag omvandlar logotyper och andra grafiska element till skyltar, pyloner, portaler, osv men också att jag framställer original till produktion samt ritningar till bygglovsansökan. 

I år vann Adler tillsammans med 5 andra studenter från Xenter Expoförbundets tävling Framtidens monter.

- Vi gjorde det som ett valfritt projekt i skolan, det var krävande men allt vi får göra på Xenter håller en hög nivå och tack vare det, tillsammans med lite kreativitet så vann vi. Det är en väldigt bra referens att ha, säger Adler.

Han tycker att det bästa med att jobba inom branschen är möjligheten att påverka den urbana miljön.

- Förhoppningsvis så hjälper mitt arbete till att försköna staden samtidigt som det hjälper våra kunder att synas. Jag kan redan nu gå runt på stan och hitta skyltar som jag varit med och designat. Det är väldigt fint när man känner att skylten blivit en del av staden. 

 

 

 

Xenters YH-utbildningar

• 3D-tekniker

• Hisstekniker

• Fastighetsförvaltare

• Redovisningsekonom

• Livesändningsspecialist

• Expo-, skylt- & storbildsproducent

• Trycksaksproducent