tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Arbetar med händerna och skapa fina saker

Av Lars Andrén 2013-11-13
Andreas Larsson
Andreas Larsson gick på Bolandgymnasiets hantverkarprogram i Uppsala med inriktning finsnickeri och tog studenten i somras. Han talar om gymnasiet som en fantastisk tid där han fick syssla med det han tycker är allra roligast.

– Att arbeta med händerna på ett kreativt sätt och skapa fina saker var det bästa med min gymnasieprofil. I trean på gymnasiet gjorde jag och tre klasskompisar tillsammans med en lärare en resa till Tyskland där vi fick praktisera på ett snickeri - det är ett fantastiskt minne jag bär med mig hela livet, berättar Andreas och fortsätter:

– Maskiner är inget för mig, jag vill arbeta med händerna. Föremål som utförs av fint hantverk är både finare och håller bättre kvalitet. Jag vill att hantverksyrket ska överleva!

Det är en variation på människorna här, där vi alla ställer upp för varandra och gör det vi är bra på för att alla ska kunna lyckas med sina projekt

Vill starta eget

Andreas hoppas alltså på en ljus framtid för hantverkaryrket och drömmer om att en dag starta eget företag och fördjupa sina kunskaper. På Bolandgymnasiet lär man sig att använda maskiner men även det traditionella hantverket och äldre möbeltekniker för att framställa möbler.


– Det bästa med Bolandgymnasiet är helt klart stämningen. Det finns många olika profiler att välja mellan. Det är en variation på människorna här, där vi alla ställer upp för varandra och gör det vi är bra på för att alla ska kunna lyckas med sina projekt, minns Andreas Larsson.


Inom hantverksprogrammen kan du välja på finsnickeri, textil design eller varför inte en valfri hantverksutbildning i lärlingsform. För den som är estetiskt intresserad erbjuder skolan hela Estetprogrammet med alla dess inriktningar musik, dans, teater, bild och form, estetik och media. Eleverna producerar också årligen en musikal, som visas offentligt. Bolandgymnasiet har en vacker parkliknande skolgård delvis ritad av skolans egna elever, trivsam cafeteria, modern idrottshall samt ett stort och ljust bibliotek med datorer, myshörnor och stillsamma studierum.

 

www.bolandgymnasiet.uppsala.se

018-183200