tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Efterfrågan på mätningstekniker är stor

Av Mats Holmström 2013-10-07
- Det mesta av det praktiska arbetet lär man sig bäst genom att man får göra det själv ute på fältet, menar Johan Åberg som valt att skaffa sin utbildning genom Kart- och teknikutbildarna.

Varför sökte du en Yrkeshögskoleutbildning?

Jag hade jobbat i samma branch i 9 år och kände att jag ville testa något nytt, Uppläget med en tvåårig utbildning med en tredjedels praktik och goda möjligheter till jobb efter utbildningen passade mig bra.

Vad tycker du är mest utvecklande för dig under utbildningen?

Jag tycker det är kul att lära mig nya saker ovavset om det är teoretisk eller praktiskt så jag måste säga att utbildningen i sin helhet har varit utvecklande sen är det så att det är mäteknik som jag tycker är mest intressant och därför är geodesi och LIA det som jag tycker bäst om.

Är du nöjd med ditt val av utbildning?

Ja jag är väldigt nöjd, det är ju svårt att veta innan vad man kommer att tycka om en utbildning särskilt eftersom jag inte hade någon tidigare erfarenhet i ämnet men nu när jag snart är klar känns det absolut som att jag valde rätt.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att det är en utbilndning som är så tydligt inriktad mot en faktisk bransch där det finns ett behov att anställa och när man är klar vet man ganska säkert vilken typ av jobb man kan söka tillskillnad från mera allmäna utbildningar.

Vad gjorde du på din LIA?

Hos oss är LIA uppdelad i två perioder, den första är 13 veckor och den gjorde jag på Svenska Mätcenter i Örebro där jag fick prova på det mesta inom mätning. Oftast var jag med någon av mätninksteknikerna på företaget och hjälpte dem i deras arbete men jag fick även göra en del egna jobb. Jag trivdes väldigt bra och det var lärorikt. Den andra LIA perioden på 8 veckor ska vi ha efter påsk och jag har bestämt mig för att göra även den på Mätcenter.

Vad ger praktiken dig?

Det ger mig möjligheter att testa arbetet i praktiken och lära mig av de yrkesaktiva. Det är även ett bra tillfälle att träffa blivande arbetsgivare och ”vissa upp” mig själv för dem. Det mesta av det praktiska arbetet lär man sig bäst genom att man faktisk får göra det själv i fält så praktiken är en jätteviktig del i utbildningen.

Känner du att ditt kontaktnät inom framtida yrke har breddats?

Ja, skolan organiserar flera studiebesök och en arbetsmarknadsdag då företag och kommuner kommer och presenterar sig för oss vilket ger möjligheter att knyta kontakter. Praktikperioderna och alla mina klasskamrater ger ju också bra kontaktnät.

Hur upplever du dina möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning?

Efterfrågan på mätningstekniker verkar vara god och jag tror att det finns stora chanser till jobb efter utbildningen.

Vilken nytta tror du att du kommer att ha av din utbildning i ditt framtida yrkesliv?

Framför allt tror jag att det ger en mig en extra säkerhet, de teoretiska kunskaperna ger mig en trygghet och den långa LIA-tiden gör att även om jag är nyutbildad så har jag en viss erfarenhet av jobbet redan från början.

Warning: Unknown: open(/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp/sess_12dugd2sgd6h64dqdg87no3g33, O_RDWR) failed: File too large (27) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp) in Unknown on line 0