tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

En utbildning för vinnare.

Av Mats Holmström 2013-10-03
2009 blev Stefan Andersson klar med sin yrkesutbildning som Ekonomiansvarig och idag arbetar han som ekonomichef på eventbolaget Initiativ. Vi träffar Stefan för på ett café utanför hans arbetsplats vid Stureplan i Stockholm. Skorna är putsade och den skräddarsydda skjortan är välstruken. Trots sin ringa ålder är Stefan inne på sitt fjärde år som ekonomichef, men hur såg vägen dit ut? Vi ställer några snabba frågor mitt i storstadsruschen.

Berätta lite om ditt yrke och dina arbetsuppgifter idag.

Jag jobbar som ekonomiansvarig på eventföretaget Initiativ. Vi arbetar med allt från större konferenser till mingel och affärsresor både här i Sverige och utomlands. Jag ansvarar för löpande ekonomistyrning, redovisning, bokslut, skatter, löner... Ja, egentligen allt som har med pengar att göra. Men branschen är mångfacetterad, så man måste ofta kasta sig in i nya arbetsuppgifter. Det kan gälla allt från att agera konferensvärd till att sätta sig i möten med utländska myndigheter.

Hur kom du på att yrkesutbilda dig?

Första gången jag kom att tänka på yrkesutbildning var när jag såg en reklam på tunnelbanan. Det var i ett skede då jag höll på att bestämma mig för vad jag skulle bli, så jag såg till att läsa på lite mer. Jag hade knappt hört talas om debet och kredit på den tiden, men jag kom fram till att yrket passade mina egenskaper väldigt bra, så jag skickade in en ansökan och ungefär ett halvår senare klev jag för första gången in genom porten till Frans Schartaus Handelsinstitut för att påbörja utbildningen. Det kändes helt rätt att lära mig ett yrke istället för ett ämne, så att jag snabbt skulle kunna komma ut i arbete. Jag har alltid varit en sådan person som föredrar lön framför lån, för det är ju roligare att se sitt bankkonto växa än att se sitt skuldkonto hos CSN växa.

Hur upplevde du dina studieår?

Jag var ganska mycket yngre än mina klasskamrater och saknade erfarenhet inom ekonomi, så i början hoppade jag på allt möjligt som hade någon form av koppling till ekonomi. Det var allt från att hjälpa egenföretagare i bekantskapskretsen med ekonomistyrning till att väljas in som kassör och ta hand om bokföringen på den lokala fritidsgården. Tack vare skolans goda kontakter med näringslivet lyckades jag få extraarbeten som ekonomiassistent och det var under utbildningens praktikperiod som jag fick chansen att visa min nuvarande arbetsgivare vad jag går för.

Det finns många sätt att lära sig saker. Långa utbildningar är ett av dem, men jag tror att man kan lära sig minst lika mycket av att snabbt komma ut i arbete lära sig praktiskt. Mycket handlar om att veta vart man vill och att agera för att ta sig dit.