tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Finalen närmar sig i SM för unga plåtslagare

Av Therese Berganäs 2019-01-21
Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet
Mellan den 22–25 januari pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri. Det är 140 gymnasieelever som kämpar om de sex finalplatserna.

För 33:e året arrangeras SM för unga plåtslagare. Tävlingen är ett givet inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten. Intresset är som vanligt stort när SM-uttagningarna drar igång i början av året. Både yrkesstoltheten och tävlingssuget är tydligt bland eleverna och i år är det drygt 140 kandidater som ställer upp i kampen om SM-medaljerna.

De sex unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final

Uttagningstävlingarna hålls på olika skolor runt om i landet under vecka 4, 22–25 januari, men på olika dagar. För datum för respektive tävlande skola, antal elever och lokala kontaktpersoner, se dokument: ”SM för unga plåtslagare 2019_uttagningstävlingar”

Matematik, material och problemlösning

Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsade till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften kommer att utföras i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag.

Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften är hemlig fram till tävlingsdagen.

Final den 29 mars

Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck.

De sex unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final. Finalen genomförs på branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm den 29 mars.

Stor efterfrågan på utbildade plåtslagare

Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet. Det är ett yrke med goda framtidsutsikter. SM-tävlingen är bland annat ett tillfälle för eleverna att visa upp sina kunskaper för framtida arbetsgivare.

Läs mer om plåtslagaryrket på www.platslagare.nu eller ta del av livet som plåtslagare på Instagram @bliplatslagare.