tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Frisören som blev ekonom

Av Patrik Lark 2014-03-05
Natalie Levinsson, Redovisningsekonom
Efter sju år som frisör bestämde sig Natalie Levinsson för att satsa på ekonomistudier. Idag är hon färdigutbildad redovisningsekonom från YH-utbildningen på Xenter i Botkyrka och är ute i näringslivet som konsult inom ekonomiområdet.

– Under min tid som frisör gick jag också en högskoleförberedande utbildning och fick då smak på det här med ekonomi. När jag några år senare fick min dotter tog jag beslutet att satsa på allvar. Att det blev Xenter är ett resultat av att jag våren 2011 besökte en YH-mässa på Kulturhuset i Stockholm. Där fanns Xenter och berättade om sina utbildningar och jag bestämde mig för att söka utbildningen till redovisningsekonom, berättar Natalie.

Många bra föreläsare

Den tvååriga utbildningen startade Natalie hösten 2011 och hon var färdigutbildad i maj förra året. Det var första omgången av just utbildningen redovisningsekonom på Xenter, vilket innebar att första kullen delvis fick vara med och forma utbildningen vilket gav en hel del fördelar tycker Natalie.

En stor fördel gentemot universitetsutbildningar är att man har tät kontakt med näringslivet redan under utbildningen och får mycket praktik

– Ja, det betydde att vi själva hade mycket att säga till om och därigenom kunde vi också vara till hjälp för kommande studerande vilket känns kul. Det allra viktigaste tycker jag dock är att det finns många bra föreläsare och det gjorde det verkligen, konstaterar hon och fortsätter:

– Ungefär ett halvår av utbildningen bestod också av LIA, vilket jag tycker var mycket bra. En stor fördel gentemot universitetsutbildningar är att man har tät kontakt med näringslivet redan under utbildningen och får mycket praktik. Representanter från näringslivet sitter också med i ledningen för utbildningen.

”Det har gått som på räls”

Det här systemet gör också att de studerande på ett smidigt sätt slussas in i arbetslivet vilket Natalie själv är ett mycket bra exempel på. Under senare delen av utbildningen jobbade hon två dagar i veckan på Accountor, ett av företagen som samarbetar med Xenter, och direkt när utbildningen var klar i maj så började hon där på heltid.

– Ja, det har verkligen gått som på räls och inte minst väldigt fort. Idag är jag redovisningskonsult med ansvar för egna kunder på Accountor som är ett stort och internationellt bolag med just redovisning och lönehantering som specialitet. Just nu är det enormt mycket att göra med bland årsbokslut men jag trivs verkligen jättebra med mitt beslut och min nuvarande arbetssituation, säger Natalie Levinsson.