tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Inspirerande läsning i nysläppt bok om samhället

Av Mats Holmström 2013-11-10
En skolgård. Jon, Dejan och Vincent, tre pojkars liv som påverkas av miljöer, arv, gener, händelser och gör så att deras liv vävs samman på ett svårhanterligt och skrämmande sätt.
Har mänskliga relaktioner blivit ersatta av skärmar och appar? I den nya boken Glädjedroppar, med en besk smak av fördomar presenteras ett modernt samhälle där invånarna blivit för bekväma för att tänka och agera självständigt.

De moderna kommunikationsmedlen med Facebook och Instagram har gått på djupet i våra sociala liv och erbjuder ett informationsutbud som sveper över oss i rasande hastighet. Har vi i denna totala stress förlorat vår förmåga att resonera och ifrågasätta det som tv, radio och tidningar presenterar som sanning?

Vi spenderar vår tid bakom skärmar. Stående, sittandes på tåg, gåendes på gatan, i skolans korridorer och bland våra familjemedlemmar. Men vad går egentligen upp emot att titta in i en annan människas vänliga ögon, lyssna på dennes innersta tankar och att få känna den värmande kramen när vi som mest behöver den?

Det är så enkelt att göra som alla andra, tycka som alla andra, gå klädd som alla andra för att hålla sig borta från det vi ofta kallar fördomar. Vi är rädda för att uttrycka våra egna åsikter, våra innersta drömmar och fantasier för att undvika risken att bli utpekad som fördomsfull.

Människor kommer från olika världsdelar, länder, kulturer, bär på olika genetiskt arv och har olika erfarenheter i sitt bagage. Om vi öppnar upp våra ögon på gator och torg så kommer vi lättare kunna se den verkliga världen vi faktiskt lever i.

En skolgård. Jon, Dejan och Vincent, tre pojkars liv som påverkas av miljöer, arv, gener, händelser och gör så att deras liv vävs samman på ett svårhanterligt och skrämmande sätt. En lärdom om att allt börjar med ett eget ställningstagande. Att våga stå upp för det du tror på, oavsett vad konsekvenserna blir.