tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

"Jag känner att jag kan få vilket jobb som helst"

Av Mats Holmström 2013-10-04
Glim Södermark känner stark optimism inför framtiden och han har sin strategi klar inför den kommande LiA-praktiken: - Jag vill helst göra min LIA på ett lite mindre men ändå ekonomiskt stabilt företag då jag har en teori om att man lär sig mera på ett lite mindre företag. Varför? För att med få anställda får även du som praktikant synas mera och förmodligen få större uppgifter vilket i sin tur får din utvecklingskurva att skjuta i höjden.

Varför sökte du en Yrkeshögskoleutbildning?

Framför allt för att jag hittade en utbildning på Nackademin YH som jag trodde skulle passa mig perfekt (vilket jag hade helt rätt i). Sedan var jag aldrig jätte pigg på att plugga i 3-5 år (som de flesta utbildningarna är på universitetet osv.). Yrkeshögskolan erbjuder en utbildning där du, via lärare (ofta konsulter) direkt från näringslivet, blir insatt i hur marknaden ser ut och vad du behöver kunna för att lyckas. Kombinerat med det så består 1/3 del av utbildningen av en kurs kallad LIA (lärande i arbete) som är en form av praktik då du är ute på ett företag i ca 20 veckor och lär dig massor om hur näringslivet verkligen fungerar. Då jag har kusiner som haft svårt att få jobb då deras 3 år långa utbildning inte erbjudit dem praktik, så tyckte/tycker jag att yrkeshögskolans lösning passar betydligt mycket bättre för mig.

Vad tycker du är mest utvecklande för dig under utbildningen?

Inte nog med att man har kompetenta lärare direkt från näringslivet så har Nackademin ett väldigt stort kontaktnät i näringslivet vilket gör att vi får mycket uppmärksamhet från företagen som i sin tur leder till att man kämpar ännu hårdare för att nå sina mål.

Vad gjorde du på din LIA?

Jag har inte gjort LIA ännu, utan den kommer efter sommaren. Jag vill helst göra min LIA på ett lite mindre men ändå ekonomiskt stabilt företag då jag har en teori om att man lär sig mera på ett lite mindre företag. Varför? För att med få anställda får även du som praktikant synas mera och förmodligen få större uppgifter vilket i sin tur får din utvecklingskurva att skjuta i höjden.

Känner du att ditt kontaktnät inom framtida yrke har breddats?

Ja absolut, den har breddats nått enormt. Som jag nämnde tidigare så har Nackademin ett väldigt stort kontaktnät från näringslivet och visar du framfötterna och tar dig an vissa uppdrag och roller så märker du direkt hur snabbt det går att utöka ditt egna kontaktnät. Du får utöver det otroligt bra tips och tricks för hur du ska lyckas med din egna karriär i framtiden.

Hur upplever du dina möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning?

Jag upplever möjligheterna som väldigt stora (speciellt för min utbildning - mobila applikationsutveckling). Men självklart krävs det att du brinner för det du gör och visar framfötterna. Som man brukar säga: "det blir vad du gör det till". Jag upplever att man har möjligheten att gå precis hur långt som helst med denna utbildning som grund.