tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

”Jag tycker om utveckling”

Av Mats Holmström 2014-03-04
Hamid Moradpour
När bergsingenjören Hamid Moradpour kom till Sverige från Iran 2003 visade det sig svårt att få jobb. Den stora vändningen kom först förra året, när Hamid satt på tåget och läste en annons om STI:s YH-utbildningar. Till sommaren nästa år är han klar med driftingenjörsutbildningen Drift-Kraft-Värme, och framtiden i arbetslivet ser numera mycket ljus ut.

– Faktiskt såg jag detta lite som sista chansen för mig. En chans som jag också tog, jag kommer ihåg att det liksom ”gnistrade till” i skallen på mig när jag läste om utbildningen där på tåget, minns Hamid, idag 41 år gammal.

Utbildningen kom lägligt

Hamid har arbetat med bland annat tillverkning av generatorer och med kraftanläggningar i ett antal år men det var alltså svårt att få fast anställning på sina tidigare meriter i det nya hemlandet Sverige. Framförallt var det svårt att få ”rätt” jobb.

– Det stämmer, jag hankade mig fram och gick olika kurser men som inte ledde fram till rätt jobb för mig. Utbildningen på STI kom därför väldigt lägligt. Jag trivs också väldigt bra och förväntar mig att få ett jobb som passar mig när jag är klar med utbildningen, berättar Hamid och fortsätter:

– Inom området kommer det att finnas ett stort behov av arbetskraft, framförallt om några år, då många inom yrkesgruppen går i pension. Det har man berättat för mig bland annat på möten med företag under min utbildning.

Tydligt yrkesinriktad

Yrkeshögskoleutbildningen Drift-Kraft-Värme på STI, Stockholms Tekniska Institut, är 87 veckor lång och ger just den kompetens som man behöver som driftingenjör inom kraft och värme, dvs. att kunna arbeta med utveckling, ledning och planering av drift, underhåll och service inom energisektorn vid produktion av kraft och värme. Eftersom hela samhället är beroende av energi så är det ett viktigt område där behov av duktiga, utbildade människor alltid finns.

Mig passar utbildningen perfekt då jag tycker om utveckling och inte vill stå still vid en maskin hela tiden i min framtida yrkesroll

Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, övningar och laborationer. Många av kurserna är branschspecifika och anpassade till det kommande yrkeslivet. Flera av kursledarna kommer från branschen. Utbildningen innehåller också 22 veckors LIA, dvs. utbildning som genomförs som deltagare i det dagliga arbetet på företag.


– Utbildningens upplägg är väldigt bra och tydligt yrkesinriktat. Samtidigt lär sig man sig också om väldigt många olika delar av området, vilket även gör Drift-Kraft-Värme till en bred utbildning.

– Mig passar utbildningen perfekt då jag tycker om utveckling och inte vill stå still vid en maskin hela tiden i min framtida yrkesroll. Jag är mycket glad att nu ha fått chansen att utvecklas i den bransch där jag vill vara och jag ser numera med stor tillförsikt på framtiden, säger Hamid Moradpour.

Warning: Unknown: open(/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp/sess_ilsvdnv09tnb6nhg1na9udsql7, O_RDWR) failed: File too large (27) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/65/195165/klienten.se/public_html/files/tmp) in Unknown on line 0