tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Kortare avstånd mellan utbildning och arbete

Av Dejan Matic 2014-08-25
Praktiken startar när du känner dig redo och i samråd med lärare och då kan du dels få hjälp med att hitta praktikplats eller så tar du själv kontakt med företag
Skatteverket rapporterar att mer än 14 miljarder betalats ut i ROT-avdrag år 2010. Praktiska yrkesförberedande linjer blir allt vanligare.

Steget mellan utbildning och arbete blir allt mindre i takt med att allt fler skolor samarbetar med de branscher de utbildar inom. En av skolorna som gör detta är Praktiska gymnasiet i Gnesta.

Johan Söderström är en av eleverna som går VVS på Praktiska gymnasiet i Gnesta.
 
- För mig var det viktigt att söka en utbildning som gör att jag kan gå ut i arbetslivet direkt efter studenten. Under det första året så läser vi mer teoretiska ämnen men i årskurs 2 så börjar vi med praktik två gånger i veckan. Det är en viktig del av utbildningen då vi kan knyta kontakter inom branschen och samtidigt göra mer praktiskt arbete.

 -Du ska inte vara rädd för att bli skitig, det är en del av utbildning, säger Johan. Det är kul när vi får lära oss lite mer invecklade saker som att dra rör snyggt och man lär sig något nytt varje dag. Vi har ett väldigt bra stöd från lärare som är måna om vår framtid inom yrket och hjälper oss efter sitt kunnande. Eftersom det är en rätt liten skola så får man en bra relation till lärare och elever från andra program som vi även läser basämnen tillsammans med. Det är kul då vi bättre lär känna andra elever på skolan än dem som man går i samma klass som.

Till elever i årskurs 9 så tipsar Johan om att se till skolans renommé.

- Välj inte bara utan ta er tid att läsa om skolan och ta gärna referenser från tidigare elever på skolan. Det gjorde jag!