tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Ny utbildning i för hållbart byggande i Alingsås

Av Mats Holmström 2015-01-06
Energy Performance of Buildings Directive som ska införas i Europa om tio år, ställer nya krav på byggnadssektorn
För att klara de mål som är uppsatta för 2020, då alla nyproducerade hus måste vara nära nollenergihus, startar Folkuniversitetet i samarbete med Alingsås kommun återigen en YH-utbildning för byggproduktionsingenjörer med inriktning på hållbart byggande.

Behovet av ingenjörer med denna specifika kompetens är ökande och i veckan var det dags för tjugo nya elever att påbörja utbildningen. Passivhuscentrum Västra Götaland har deltagit i planeringen och upplägget av utbildningen, och Passivhuscentrums sakkunniga arkitekter fungerar som lärare. Passivhuscentrum ingår även i styrgruppen för utbildningen.

- Energy Performance of Buildings Directive som ska införas i Europa om tio år, ställer nya krav på byggnadssektorn. Den här utbildningssatsningen gör vi för att möte de här kraven. Dessutom är utbildningen viktig för Västsveriges fortsatta utveckling som drivande när det gäller energieffektivt byggande, säger Carlos Andersson, Verksamhetschef Passivhuscentrum Västra Götaland.

Av de tjugo elever som påbörjar utbildningen i år är tre tjejer. En av dem är Charlotte Ilberg, en Karlstadstjej som veckopendlar för att kunna få ihop privatliv och studier.

- Anledningen till att jag sökte den här utbildning är att jag efter fyra års studier på universitetet inom samhällsvetenskap och några år i yrkeslivet, kände att jag ville göra något som verkligen intresserade mig. I grunden har jag ett husintresse och gillar smarta och ekologiska konstruktionslösningar. Som ordförande i min bostadsrättsförening  jobbade jag med att besiktiga husen och jag fick kontakt med en byggnadsingenjör. Han fick mig att inse att det är funktionen och inte arkitekturen som intresserar mig.

Charlotte säger att det var ett lätt val att välja utbildningen i Alingsås eftersom hon bemöttes professionellt av utbildningsledaren. Utbildningen har nära samarbete med näringslivet och inriktar sig på hållbart byggande, en inriktning som stämmer överens med hennes värderingar.  

Utbildningen varar i två år och ger 400 YH-poäng. Den första gruppen elever är klara i maj 2015.