tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Raka rör mot arbetsmarknaden

Av Susanne Egge 2013-11-13
Praktik på Rörbjörnen
På programmet VVS och fastighet får du arbeta mycket fritt och självständigt med den senaste tekniken. Att ge god service till kunder är en del i detta yrke. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Här får du svaren på hur du sparar energi, är miljömedveten samt undviker arbetsskador på jobbet.

Namn: Philip Smith
Skola: Nykvarns Praktiska
Program: VVS-fastighet- årskurs2-VF12
Beskriv dig själv med tre ord: omtänksam, generös, ambitiös

- Jag ville gå en praktisk utbildning, då min morfar och hans pappa var rörmokare så tyckte jag det skulle passa mig. Eftersom Praktiska gymnasium erbjöd en skola med mycket praktik blev det ett självklart val för mig.
Jag trivs bra med att det är mycket praktiskt arbete och att man får komma ut på en riktig arbetsplats.

Philip berättar att skolan arbetar mycket med sammanhållningen på skolan.

- Ett roligt minne ifrån den här terminen var när vi
som går VVS i årskurs 2 tillsammans med ettorna åkte till Boda Borg för att lära känna eleverna i ettan bättre genom en rolig aktivitet.
Jag går på en skola med många olika inriktningar d
et är ofta vi hjälper andra elever på andra profiler. Jag minns att makeupartisterna fick sminka oss för att fotograferna skulle kunna fotografera oss sedan. Att vi hjälper varandra i olika situationer då vi alla bär på olika kunskaper gör vardagen lite mer händelserik.

Philip hoppas på en framtid inom branschen. Efter gymnasiet vill han komma ut på arbetsmarknaden för att om fem år kunna öppna egen firma.

- Jag hoppas att alla som söker gör som jag, väljer någonting som passar dem, och ha i åtanke att man inte alltid måste ta ett jobb utan att man faktiskt kan skapa sitt eget arbete ifall arbetsmarknaden känns lite grå.

- Det viktigast jag lärt mig under mina gymnasieår är att man inte ska se problem utan lösningar.

bild.JPG 

VVS

För dig som vill lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem. Det gäller både ny-, om- samt tillbyggnad. Du får också kunskap om installationsregler, bygglagstiftning, energioch miljöfrågor samt säkerhet. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat industrirörmontör, isoleringsmontör eller VVS-montör.