tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Skaffa kompetens inom en efterfrågad bransch

Av Birgitta Lennermo 2014-03-05
Joar Rüdrich, Byggtekniker. Fotocred: Mikael Göthage
Campus Varberg erbjuder en mängd utbildningar och en av dem är Byggtekniker. Byggbranschen är aktuell, och med en utbildning som Byggtekniker kan du välja att jobba som exempelvis byggnadskonstruktör, byggnadsmiljötekniker eller Byggtekniker. Möjligheterna är stora och arbetet varierat. Varje projekt är unikt och här lär du dig att driva ett byggprojekt från start till mål.

Joar Rüdrich är 24 år och kommer från Sigtuna, nu läser han första året som Byggtekniker på Campus Varberg, som är en helt ny utbildning vid skolan.

- Jag har alltid varit intresserad av bygg men jag har aldrig velat gå en utbildning som är helt akademisk, jag tycker att det är viktigt med det praktiska också för att lära sig.

Utbildningen är under två års tid, med två praktiker. I vår är det dags för Joars första praktik och att få testa på arbetslivet vilket han ser fram emot.

- Det ska bli väldigt roligt, jag hoppas på en bra arbetsplats där jag kan visa vad jag kan, på så sätt kanske jag har möjlighet till jobb där sen.

Lär dig rita i riktigt program

Under utbildningen får du lära dig att rita i CAD, ett program som används flitigt inom byggbranschen. I CAD lär du dig att rita och designa hus, du kan bygga stora trädgårdar och fina bostadsområden. Det är ett riktigt program vilket Joar tycker gör det hela roligare.

- Det är ett väldigt roligt program, och det är dessutom ett bra sätt för att spara pengar till ett arbete. Du kan sätta ut lampknappar och allting, så slipper de som ska bygga allt tänka på såna saker, och det minskar risken för fel.

Fint läge vid havet

Skolan har ett bra läge vid hamnen i Varberg, bara två minuter från tåget.


- Det är riktigt fint, bara några meter till vattnet. Lokalerna är stora och fräscha, och klasserna är ganska små, vilket är underbart.

Joar berättar att det gjort att han kommit både lärare och andra studenter närmre, att stämningen är bra och att alla hjälper alla. Lektionerna blir personligare och det är enklare att lära sig.

- Det bästa med min utbildning är ändå att vi kommer så pass nära arbetslivet som vi gör, ämnet är kul, och framför allt hållbart. Bostäder behövs alltid, och det kommer bli kul att vara efterfrågad sen när man kommer ut i arbetslivet.