tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Stor efterfrågan på webbutvecklare

Av Kicki Björkvall 2014-03-03
Maja Malmqvist
Hermods YH-utbildning Webbutveckling inom .NET är ett resultat av en allt större efterfrågan hos företag på utvecklare av interaktiva webbsidor och appar. Maja Malmqvist går andra terminen på den två-åriga utbildningen i Helsingborg och ser redan stora möjligheter inom området i framtiden.

Maja (23 år) från Landskrona gick inriktningen Samhälle och Miljö på gymnasiet. Hon hade länge varit intresserad av programmering och efter att ha tagit enstaka kurser på universitetet gick hon 2013 en programmeringskurs på distans.

– Ja, och i den vevan hade jag börjat höra andra berätta om EC-utbildningen som jag då ännu inte visste var en del av Hermods. Det lät hur som helst mycket intressant för mig och jag beslöt mig för att söka, berättar Maja.

Projektarbete är en viktig del

Efter utbildningen Webbutveckling inom .NET kan man bland annat arbeta som webbutvecklare, apputvecklare, systemutvecklare, programmerare, applikationsprogrammerare och projektledare inom IT. Under YH-utbildningen får man lära sig hur man utvecklar interaktiva webbsidor, applikationer, designa gränssnitt mot användare, databasdesign och plattformsoberoende multimedia-applikationer för publicering på webb.

Medan det på universitetet handlar mycket om självstudier så är det här full fart med schema hela dagarna, en blandning av föreläsningar och projektarbeten där vi testar det vi har lärt oss

De studerande får kunskap om de mest efterfrågade kompetensområdena, t.ex .NET Framework, C#, HTML 5, ASP.NET och Agila system med TDD. Goda kunskaper om projektarbete är en viktig del av utbildningen och ger nyttiga insikter som man har användning av i arbetslivet.

Utbildningen är bred och Maja märkte också en stor skillnad jämfört med de universitetskurser hon tagit.

– Medan det på universitetet handlar mycket om självstudier så är det här full fart med schema hela dagarna, en blandning av föreläsningar och projektarbeten där vi testar det vi har lärt oss, konstaterar Maja och fortsätter.

– Jag går nu andra terminen och nästa år börjar sedan LIA (Lärande i Arbete)-perioden då vi kommer att vara mycket ute på företag och arbeta. Det ser jag fram emot och det ser mycket lovande ut vad gäller framtida arbete. Utbildningen är bättre än jag hade förväntat mig och man integreras in i arbetslivet på ett smidigt sätt.

Bra att vara förberedd

Som råd till andra studerande som är intresserade av att söka sig till utbildningen nämner för Maja att det, för att hänga med i det höga inlärningstempot, kan vara bra att ha läst programmering eller någon preparandkurs innan utbildningen. EC-utbildning erbjuder preparandkurs inom programmering för den som saknar denna grund eller behöver fräscha upp sina kunskaper.

– Så gjorde jag själv och det är absolut att rekommendera. Det är högt tempo och späckade dagar, men det är värt att satsa på detta och jag märker redan att det finns ett stort behov ute bland företagen, säger hon.