tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Sveriges första utbildning till helikopterpilot

Av Mats Holmström 2015-01-06
är första gången yrkesrollen helikopterpilot startar inom yrkeshögskolan och utbildningen på Svensk Pilotutbildning blir den största av detta slag i Sverige
Den första utbildningsomgången för Helikopterpilot Yrkeshögskolan (YH) startar den 1 september på Svensk Pilotutbildning i Göteborg.

Under 18 utbildningsmånader kommer 20 studenter befinna sig på skolan ute på Göteborg City Airport i Säve och lära sig flyga helikopter för kommersiell flygtrafik. I ett pressmeddelande från Yrkeshögskolan säger Jill Thenander, chef för utbildningsavdelningen på myndigheten:

-  Det har aldrig tidigare varit möjligt att som studerande få en sådan utbildning finansierad med offentliga medel om man inte arbetat i Försvarsmakten eller inom polisen. Nu bedömer myndigheten att kompetensen är efterfrågad inom exempelvis ambulansflyget och sjöräddningen och det är därför naturligt att införliva helikopterpilotutbildningen inom yrkeshögskolefamiljen.

Det är första gången yrkesrollen helikopterpilot startar inom yrkeshögskolan och utbildningen på Svensk Pilotutbildning blir den största av detta slag i Sverige. Tio stycken av studenterna kommer från Göteborgsområdet och övriga kommer från hela landet. Den som flyttar längst för utbildningens skull är en student från Skellefteå.

-  Det faktum att staten nu går in och finansierar 20 utbildningsplatser årligen hos oss är förstås oerhört glädjande och ett kvitto på samhällsnyttan i dessa utbildningar, säger Roland Winsell, verksamhetsansvarig på Svensk Pilotutbildning.

Svensk Pilotutbildning AB började sin verksamhet 1989 på Göteborg City Airport. Det är en av de största flygskolorna i Skandinavien och utbildar främst Trafikflygare för flygplan och helikopter.