tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Tåg - en bransch att satsa på

Av Dennis Ekström 2014-03-04
Laban Lindgren, Tågtekniker
Tågtekniker är ett växande framtidsyrke i takt med att den spårbundna trafiken ökar i Sverige och höghastighetståg införs i hela Europa. Det har man tagit fasta på hos TCS Train College of Sweden på Hässlögymnasiet i Västerås. Här går Laban Lindgren den ettåriga YH-utbildingen i tågteknik.

– Jag har alltid gillat att mecka och läste flygteknik under gymnasietiden på Hässlögymnasiet. När jag sedan började läsa om tåg och om denna yrkesutbildning insåg jag att det går framåt i tågbranschen i rasande fart och att det kommer att finnas gott om jobb framöver, berättar Laban, 20, som började sin utbildning hösten 2013.

Bred utbildning

Tågtekniker är ett yrke med stark teknisk inriktning och utbildningen innehåller allt från mekanik som hjul, lager och dämpare till datoriserade kommunikations- och övervakningssystem samt avancerade styrsystem. Felsökare och drifttekniker är mångkunniga och har bra kunskaper om datateknik, mekanik, elektronik och automation.

Utbildningen ger kunskap för att kunna hantera den teknik som finns i tåg. Dessutom får man en teknikbredd som också passar inom andra branscher. Bredden i utbildningen innebär därmed att tågtekniker har möjlighet till ett intressant och omväxlande arbete.

– Så är det absolut, och utbildningen är väldigt bra med kunniga lärare som är väldigt service minded. Vi blir väl förberedda för ett yrke som tågtekniker som också kräver specifika certifieringar som vi skaffar under utbildningen, t.ex. certifiering för vistelse på spår.

skolan har tillgång till två egna spår för praktiskt arbete på fordon. I samma lokaler finns också flera företag i tågbranschen vilket gör att vi snabbt smälter in i yrkesrollen redan under utbildningen

Två egna spår i Tillberga

En annan stor fördel enligt Laban är möjligheten till praktik som erbjuds genom tillgång till Tillberga depå.

– Ja, här har skolan tillgång till två egna spår för praktiskt arbete på fordon. I samma lokaler finns också flera företag i tågbranschen vilket gör att vi snabbt smälter in i yrkesrollen redan under utbildningen. Det är jätteroligt och lärorikt. Efter en inledning av studierna med stor andel teori så är vi minst lika mycket ute i Tillberga och praktiserar som vi är på skolan, berättar Laban.

Att få jobb efter den här utbildningen känns mycket sannolikt så Laban Lindgren är egentligen inte det minsta orolig.

– Nej, om man titta på förra årskullen så fick alla jobb efter utbildningen. Under året som utbildningen pågår träffar vi också företag och diskuterar inför framtiden. Dels med skolans hjälp men även på eget initiativ. Det ser verkligen ut som att jag kommer att få arbete i branschen efter den här utbildningen, och det ser jag fram emot, säger han.