tumblr hit tracking tool

Gymnasium

Årets Bibliotek 2013 avgjord

Av Mats Holmström 2013-10-08
Vinnaren av utmärkelsen Årets bibliotek 2013 delades ut i samband med Bokmässan. Det blev Göteborgs stadsbibliotek som prisades för sitt innovativa sätt att utveckla verksamheten.

GIH:s bibliotek var nominerade tillsammans med Mediateket på Pauli gymnasium och Miini – Göteborgs stadsbibliotek.
– Det känns roligt att vara här på Bokmässan och jag lyckönskar Göteborgs stadsbibliotek till första priset, säger Lotta Haglund, bibliotekschef vid GIH.

De som nominerades till Årets Bibliotek 2013 var GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium och Miini – Göteborgs stadsbibliotek som också vann priset. Bakom utmärkelsen Årets Bibliotek står DIK - akademikerfacket för kultur och kommunikation. Juryn har bedömt verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Så här löd juryns motivering av vinnaren:

Stadsbiblioteket i Göteborg har använt stängningsperioden för kreativt nytänkande på ett konstruktivt användarvänligt sätt. Under en period utan egna lokaler har stadsbiblioteket samarbetat med andra aktörer och professioner och lyft ut delar av biblioteksverksamheten i nya miljöer och på så sätt lockat nya besökare. Perioden har även använts för arbetsrotation och kompetensutveckling för att vidareutveckla personalen och öka kunskapen internt om varandras arbete.