tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Tekniska utbildningar i Enköping

Av Hans Sundström 2014-03-05
Utbildningen Bilskadetekniker har 15 april som sista ansökningsdag
En explosionsartad teknisk utveckling inom fordonsbranschen gör den 1-åriga YH-utbildningen Bilskadetekniker på Yrkeshögskolan i Enköping minst sagt aktuell. ”Det ställs allt högre krav på fördjupade kunskaper”, konstaterar Hans Sundström, utbildningsledare på skolan.

Utbildningen Bilskadetekniker står inför sitt andra år med 15 april som sista ansökningsdag. De sökande kommer mestadels från fordon- och transportprogrammet på gymnasiet, eller har motsvarade kunskaper. Studenterna har under utbildningen tillgång till nya, moderna verkstadslokaler i Enköping.

– Branschen ställer allt högre krav på fördjupade kunskaper i takt med att bilar blir allt mer tekniskt avancerade och datoriserade, helt andra förutsättningar gäller också för hybridbilar. Behovet av välutbildad arbetskraft är också större än enbart de som utbildar sig inom bilmekanik, säger Hans Sundström.

De yrkesroller utbildningen Bilskadetekniker kan leda till är Skadetekniker - reparation, Bilskadereglerare, Bilskadetekniker – bilkarosseri och fordonselektronik och Bilskaderådgivare.

En annan bransch som har svårigheter rekrytera välutbildade medarbetare idag är ventilationsbranschen. För att möta det behovet har även en 2-årig ventilationsingenjörsutbildning utvecklats på Yrkeshögskolan i Enköping med start den 1:a september i år. Även den med sista ansökningsdag den 15 april.

Enköping är en av Sveriges mest välkända städer inom ventilation. En anledning är att företaget Bahco, som verkade inom verktygs- och ventilationsbranscherna, grundades i Enköping

De Yrkesroller utbildningen Ventilationsingenjör kan leda till är Ventilationsingenjör, Projektledare inom VVS, Värme, Ventilation och Sanitet, Ventilationsprojektör, Teknisk säljare, Kalkylator/offertingenjör och Konstruktör inom VVS

– Ja, Enköping är en av Sveriges mest välkända städer inom ventilation. En anledning är att företaget Bahco, som verkade inom verktygs- och ventilationsbranscherna, grundades i Enköping. Det är därför naturligt att den administrativa verksamheten leds från Yrkeshögskolans lokaler som en kvalificerad yrkeshögskoleutbildning, poängterar Hans Sundström.