tumblr hit tracking tool

Yrkeshögskola

Utbildar för både finkrogen och skolköket

Av Mats Holmström 2015-01-06
Kock inom hållbar gastronomi är en 1,5-årig YH-utbildning som bedrivs på 75 % studietakt vid Folkuniversitetet i Mölndal
På Folkuniversitetets YH-utbildning Kock inom hållbar gastronomi ställer några av landets mest ansedda krögare sina kök till förfogande. Men det är inte bara ”fine dining” som står på schemat.

Även storhushållen är i fokus på utbildningen som vill vara med och göra det svenska köket till ett av de bästa och mest klimatsmarta i världen.

I dag ökar intresset för matens ursprung och de effekter livsmedelsproduktion och kosthållning har på vår miljö och hälsa. Finkrogarna må ha varit först med att tänka ekologiskt men nu har även storköken hakat på. Detta har skapat en stor efterfrågan på kockar, restaurangchefer, köksmästare och kostchefer med tydlig hållbarhetsprofil.

Förändrade matvanor ger omedelbar miljöeffekt

Rosa Falck är kost- och näringssamordnare i Härryda kommun och blev vald till årets resurshushållare 2012. Hon anser att den mat som serveras i landets kommuner är viktig ur både ett folkhälso- och miljöperspektiv. Därför har hon valt att engagera sig i ledningsgruppen för Kock inom hållbar gastronomi.

– Maten står för en stor del av miljöbelastningen. Inom offentlig verksamhet serverar vi tre miljoner måltider dagligen. Om vi förändrar våra matvanor och produktval har det stor betydelse. Inte bara för den omedelbara miljöeffekten utan också för att vi vänjer barnen vid maträtter och smaker som de bär med sig in i framtiden, säger hon.

Kunskaper för att bygga en hållbar framtid

För att möta behovet av en hållbar utveckling inom de svenska storköken menar Rosa Falck att det krävs både strategi och praktisk handling.

– Vi måste ha kockar med motivation och kompetens att laga mat som påverkar miljön så lite som möjligt. En utbildning som Kock inom hållbar gastronomi är en av nycklarna till ett framgångsrikt förändringsarbete. Deltagarna får de kunskaper som behövs för att vi ska kunna ta de krafttag som krävs för att bygga en hållbar framtid, säger hon.

Helhetsgrepp på den hållbara gastronomin

Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers och före detta lagledare i svenska kocklandslaget, är en av initiativtagarna till utbildningen. Han tycker att det är viktigt att den tar ett helhetsgrepp på den hållbara gastronomin genom att även omfatta storhushåll.

– I dag är hållbar gastronomi inte bara förknippat med finkrogar. Alltifrån skolmatsalar till lunchrestauranger har nischat in sig på miljö och hälsa och arbetar med närodlat och närproducerat. De som går Kock inom hållbar gastronomi kommer att driva samhällsutvecklingen i en positiv riktning samtidigt som de har förmågan att ge gästen en måltidsupplevelse utöver det vanliga, säger han.

Fakta om utbildningen och arbetsmarknaden

Kock inom hållbar gastronomi är en 1,5-årig YH-utbildning som bedrivs på 75 % studietakt vid Folkuniversitetet i Mölndal. Utbildningen innehåller nio veckor lärande i arbete (LIA) där deltagarna omsätter sina kunskaper i praktiken på några av Sverige bästa restauranger eller ledande storhushåll. Kock med specialistkunskap är med på Arbetsförmedlingens topplista över var det finns flest jobb 2014.